Партньори

Напоо Агенция по Заетост Министерство на Образуванието и Науката

Курс Готвачи

В курса се изучава: приготвянето и съхранението на полуфабрикати, като предварително се обработват животински и растителни продукти; приготвянето на кулинарни изделия и напитки като супи, предястия, аламинути, основни ястия, десерти, тестени изделия, чуждестранна кухня  и др; оформянето и реализирането на кулинарните изделия и напитки; технологичното обзавеждане на търговската зала - прибори, инвентар, съдове.

Курс Сервитьори и бармани

В курса се изучава: основните правила за сервиране на ястия и напитки; специфичните изисквания за подреждане на обзавеждането в заведението; предназначението на  всички прибори на масата (покривки, салфетки, елементи за украса, чаши, прибори за хранене, посуда, менюта, и др.); различните  стандарти за подреждане на масите; приготвянето на  различните видове напитки (аперитиви, вина, коктейли, топли напитки и др.); правилата за сервиране на напитки и ястия (време, последователност, избор на прибори и др.); оформяне на сметката и др.

Курс Фризьори

В курса се изучава: нормите на професионалната етика; принципите за работа в екип; изискванията за работа с козметични продукти и апаратура; основните термини във фризьорството; конкретната линия на подстригване и крайния резултат; различни техники на дамско, мъжко и детско  подстригване; различните видове подхранващи козметични продукти; различни техники на изсушаване на косата; видове подстригвания; различни техники на оцветяване и/или обезцветяване с подходящи козметични продукти; различни техники за къдрене или химично изправяне с подходящите козметични продукти; различни техники и козметични продукти за възстановяване на косата и домашни грижи.

Курс Козметици

В курса се изучава: извършването на  козметични услуги като : козметични масажи на лице и тяло; процедури за хармония, релакс и възстановяване с козметично-разкрасителен ефект; извършване на процедури за грим, микропигментация - перманентен грим; процедура за дневен и вечерен грим; поставяне на  изкуствени мигли и оформяне на  вежди; извършване на  диагностика и консултация за методите на отстраняване на нежелано окосмяване.

Курс Маникюристи

В курса се изучава: изработването на маникюр, педикюр и ноктопластика. Нови техники при маникюра, грижа за ноктите на ръцете и краката. Обучението е модул от професия КОЗМЕТИК; специалност КОЗМЕТИКА.

Курс Масажист

В курса се изучава: класически, лечебен, спортен, релаксиращ, акупресура, при различните видове заболявания масаж и други. На курсисте се предоставя видеоматериал за СУ ДЖОК ТЕРАПИЯ. Обучението е модул от професия КОЗМЕТИК; специалност КОЗМЕТИКА.

Курс Огняри

В курса се изучава: монтаж и демонтаж на елементи и възли от котелни съоръжения и инсталации и самостоятелни горивни уредби; профилактика на котелнитe съоръжения и инсталации; работа с газообразни горива; обслужване на газови котли, инсталации, уреди и системи; обслужване на котли на течно и твърдо гориво, инсталации и уреди; видовете съоръжения и инсталации за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Към професията срещу заплащане се дава допълнителна квалификация за работа на котли с газово оборудване. 

Курс Kранисти

В курса се изучава: техническото обслужване на подемно - транспортна техника : мостови и козлови кранове, кулокранове, автокранове, трансманипулатори, автовишки, и др. видове кранове, техният ремонт както и тяхното управление при работа с и без товар. Документите се издават от РО ИДТН. Курс Монтьор на асансьори В курса се изучава: извършването на електромонтажни дейности за изграждане на електрообзавеждането на подемни и асансьорни уредби; извършване на монтаж, поддържане и ремонтни дейности на подемни и асансьорни уредби; консултиране на клиентите относно техническото обслужване на подемни и асансьорни уредби.

Курс Газова техника

В курса се изучава: работата с газообразни горива;  работа с уреди за контрол и регулиране параметрите на газа; монтиране и демонтиране на  газови съоръжения, инсталации и уреди и системи за димоотвеждане и вентилация; участието  при изграждане на газоразпределителни мрежи;  участие при въвеждане в експлоатация на промишлени и сградни газови инсталации и разпределителни мрежи; извършване на профилактика и ремонт на промишлени и сградни газови инсталации и разпределителни мрежи.

Курс Електро и мотокаристи

В курса се изучава: устройството, техническото обслужване на електро и мотокарите в предприятията;  ремонта им и работата с тях при поемане на товара, транспортирането му и поставянето на съответното място.

Курс Машинист на пътни и строителни машини

В курса се изучава: устройството, техническото обслужване на всички пътно-строителни машини, оборудванията и двигателите им; ремонта  и работата с тях  при различни ситуации – работа на депо или на пътя.

Курс Компресористи

В курса се изучава: предназначението, техническото обслужване на компресорните инсталации и електрическите  агрегати. Видове. Основни параметри. Режим на работа. Общо устройство. Конструктивни особености. Принцип на действие. Производителност. Приложение.

Курс Заварчици

В курса се изучава: конвенционалните процеси на заваряване (ръчно електродъгово заваряване с обмазан електрод, заваряване в защитна газова среда с топящ се електрод, заваряване в защитна газова среда с нетопящ се волфрамов електрод, газокислородно  рязане); принципа на електродъговото заваряване;  видовете обмазани електроди и приложението им; принципа на заваряване в защитна газова среда с топящ се електрод; различни техники на заваряване; изпълняване на  ъглови шевoве на листов материал с различни дебелини – заварчик на РЕДЗ, заварчик на СО2, заварчик с аргон и газорезач на метали.

Курс Кофражисти

В курса се изучава: разчитане на монтажните и изчислителните схеми на кофражните скелета; изработване на кофражи на различни конструктивни елементи, фундаменти и стени, колони, греди, плочи, самостоятелни пояси, щурцове, козирки, корнизи, стълбищни рамена и площадки; черупкови конструкции, куполи и др.; изработване на дървени платна и други средства за укрепване на изкопи по проекта за изпълнение на земните работи; монтиране и демонтиране на  различни видове кофражи; демонтиране на  средства за укрепване на изкопи.

Курс Зидария

В курса се изучава: приготвянето на  разтвори и лепила от сухи смеси за тухлена зидария; тухлена зидария на : прав тухлен зид чрез осъществяване на тухлените превръзки при зидане на стени с различна дебелина; прав ъгъл при кръстосване на стени с различни дебелини (Т-образно кръстосване на два зида);  колони от тухли с различни размери и форма; оформяне на отвори за врати и прозорци; изграждане на комини в сгради; тухлени превръзки на комини с един и повече отвори в стена ; фугирана тухлена зидария; каменна зидария според нейното предназначение и изисквания на проекта;

Курс Мазилки и шпакловки

В курса се изучава: вътрешни мазилки по стени и тавани /вътрешна варова мазилка по стени и тавани; гипсова мазилка по масивни стени и тавани; корнизи и оформяне с мазилка отвори за врати и прозорци; мазилка по греди, колони и пиластри; външни мазилки и шпакловки по стени и тавани; грундиране на повърхности преди изпълнението на шпакловки; подготовка на основата, нанасяне на шпакловъчния пласт, заглаждане и шлифоване на повърхността; варова шпакловка; гипсова шпакловка по стени и тавани.

Курс Вътрешни облицовки и настилки

В курса се изучава: видовете облицовки според различните класифициращи признаци, както и материалите, разтворите и лепилата, използвани за вътрешни облицовки; предназначението и видовете на вътрешните настилки; видовете мозайки, тяхното приложение;  необходимите машини, инструменти и пособия, необходими за работата; циментови замазки по подове; бетонни настилки върху стоманобетонни плочи и земна основа; настилки от керамични или други плочи; настилки от дърво: дюшеме, паркет, ламинат; настилки от меки подови покрития.

Курс Строителен бояджия

В курса се изучава: различните видове строителни материали според предназначението, състава, свойствата и качествата им; видовете бояджийски състави и приложението им; предимствата и недостатъците на боядисването в сравнение с останалите декоративни покрития; основните производствени процеси при бояджийски работи; технологичната характеристика на тапетните работи, видовете тапети и тяхното приложение; технологичните операции при залепване на тапети; технологичната характеристика и приложение на декоративните работи;

Курс Строително дърводелство

В курса се изучава: технологическата характеристика и структурата на процесите при дърводелски и столарски работи; основните производствени процеси при дърводелските дейности; технологията за изработване и монтаж на изделия от дърво; дървените строителни конструкции и технологията на тяхното изпълнение; технологията за изпълнение на кофражните работи; технологията за изпълнение на дървените подови настилки.

Курс Строителен тенекеджия

В курса се изучава: изработването и монтирането на улуци, воронки,  водосточни тръби, въздуховоди, казанчета; обшивки на покриви и други покривни надстройки; обшивки на подпрозоречни прагове; изпълнение на метални конструкции – врати, прозорци и витрини, стълби, парапети, решетки; монтирането на метални стълби и парапети, предпазни метални решетки.

Курс Вътрешни ВиК мрежи

В курса се изучава: елементите за В и К мрежи в схемите и чертежите;  разчитането на проекти и монтажни планове за В и К мрежата; водомерен възел и шахта; тръбни връзки; помпени станции; технологичния ред за изпълнение на: В и К мрежи и отклонения, мрежа за студена и мрежа за топла вода, помпени станции; санитарни охраняеми зони; монтаж и демонтаж на уреди, нови фитинги и тръби, откриване на нови и закриване на стари водопроводни отклонения; технологичната последователност на дейностите за отстраняване на спешно възникнали аварии във ВиК мрежи;

Курс Електродомакинска техника

В курса се изучава: сервизното обслужване на електродомакинската техника; разчитане на фирмената документация и разпознаване на елементите на електродомакинската техника; основните изисквания за демонтаж, ремонт и изпитване на електродомакинската техника и необходимостта от тях; първична диагностика на електродомакинската техника – огледи, първични измервания;  технологичния ред за демонтаж и ремонт на електродомакинска техника; видовете след ремонтни изпитвания; конкретни измервания и безопасността на ремонтираната електродомакинска техника.

Курс Шивачи

В курса се изучава: изработването на  детайли и облекло от текстил, спазвайки  технологичната последователност; поправят се  грешки от технологичен характер; чертаене на  основни конструкции на дамско, мъжко и детско облекло от тъкани и плетени текстилни материали; окончателна изработка на облеклата.